Ved Årsmødet i Avlerforeningen for Danske Spiseløg, som løber af stablen i disse dage, er Axel Månsson Øko kåret som Årets Økologiske Løgavler 2019.
Kåringen sker på baggrund af resultatet: Udbyttet af gode, økologiske kvalitets spiseløg.
I sæsonen 2018 fik Axel Månsson øko 2. pladsen – men vandt til gengæld kvalitetskonkurrencen i øko-rødløg, og det var første gang at økologiske løg vandt kvalitetskonkurrencen.
For sæsonen 2019 kom Månssons rødløg på en 2. plads i kvalitetskonkurrencen.
Læs mere her:
https://danskgartneri.dk/nyheder/taet-loeb-om-prisen-som-aarets-loegavler-2019
https://www.maskinbladet.dk/politik-erhverv/artikel/66556-taet-lob-om-prisen-arets-logavler-2019
https://danskgartneri.dk/nyheder/aarets-loegavlere-skal-kaares
Her vinderne! Til højre Henrik Petersen, Årets Løgavler (konventionel produktion), imponerende for 5. år i træk, til venstre Bjørn Gommesen, Produktionsspecialist hos Axel Månsson Øko.
Prisen overrækkes af konsulent i løgproduktion, Peder Krogsgaard, HortiAdvice, som også er sekretær for foreningen, og som forestår det store arbejde at administrere og opgøre konkurrencen.
2. pladsen i kvalitetskonkurrencen i rødløg. Prisen overrækkes af Poul Erik Ølgaard, Olssons Frø.
Løgproduktion er teamarbejde, med mange processer. Til stede var også Kristian Utoft, Produktions- og Driftschef, samt Jonas Lauth Pedersen, Driftleder, fra Axel Månsson.
Stig F. Nielsen, redaktør Dansk Løgavl, interviewer Bjørn om sæsonen i detaljer.
Økologiske løg fra Axel Månsson produceres som enten sætteløg, planteløg eller såløg. På billedet ses en mark med planteløg fra 2019.
Høst af løg sker med maskine. I 2019 startede løghøsten d. 10. juli.
Efter høst bliver løgene for-renset, tørret og lagret. Inden salg bliver alle løg farvesorteret (scannet indvendig og udvendig), og størrelsessorteret.
Løg klar til pakning. Sælges typisk i net til supermarkeder, cateringvirksomheder og industri. Flere og flere løg bruges også i Månssons løgskrælleri, hvorfra der sælges løg klar til brug, hele, skrællede løg, eller løg skåret i tern eller ringe.
Fotos: Stig F. Nielsen, Dansk Løgavl og Dorrit Andersen, RootConsult.